Ron Zacapa 23 Centenario rum – A kifinomult rumélmény Guatemalából
A Ron Zacapa 23 Years Centenario rum a prémium rumok egyik ikonikus képviselője. Guatemala vulkanikus talaján és hűvös hegyvidéki éghajlatán érlelődik, 2300 méteres magasságban – ahol az idő lelassul, az ízek pedig mélyülnek. Ez a tétel a tapasztalt rumfogyasztók és az igényes italgyűjtők egyik kedvence világszerte.
Mi teszi különlegessé a Ron Zacapa 23 rumot?
A Ron Zacapa 23 különlegessége az érlelés technológiájában és az alapanyag tisztaságában rejlik. A „virgin sugar cane honey” – azaz első sajtolású cukornádméz – adja az alapját, nem pedig melasz, így az ital rendkívül gazdag és sima textúrájú. A 6–23 év közötti rumokat a tradicionális solera rendszerben házasítják, többféle hordóban érlelve, így minden korty egy komplex, több rétegű élményt kínál.
Ron Zacapa 23 rum ízvilága és összetevői
-
Íz: Gazdag és kiegyensúlyozott. Megjelennek a karamell, vanília, méz, pörkölt mandula és érett trópusi gyümölcsök jegyei. A háttérben étcsokoládé, fahéj és enyhe tölgyes kesernye biztosítja a mélységet.
-
Illat: Meleg és csábító. Dominál a karamellizált cukor, a vanília, narancshéj és a finoman füstös tölgy.
-
Szín: Mély borostyán arany szín, rubinvöröses visszaverődésekkel.
-
Összetevők és hordóhasználat: A rumot ex-bourbon, ex-sherry és pörkölt amerikai tölgyfahordókban érlelik. A hordók fűszerességet, gyümölcsösséget és selymes lecsengést adnak az italnak.
Fogyasztási javaslat – Klasszikus elegancia a pohárban
A Ron Zacapa 23 ideális tisztán, kóstolópohárban felszolgálva, de prémium koktélalapként is használható olyan italokban, ahol érvényesülhet az összetett karaktere. Fogyasztása leginkább különleges pillanatokhoz illik: ünnepi vacsorák, exkluzív társasági események vagy egy nyugodt este zárásaként.
Kiemelt jellemzők
- Alkoholtartalom: 40%
- Kiszerelés: 0,7 liter
- Származási hely: Guatemala
- Érlelés: 6–23 év, solera rendszer
- Alapanyag: Virgin sugar cane honey
- Hordótípusok: Bourbon-, sherry- és pörkölt amerikai tölgyfahordók
Egyediség és karakter
A Zacapa 23 egyensúlyt teremt az édesség, fűszeresség és a tölgyes komplexitás között. Nem harsány, hanem kifinomult – azok számára készült, akik szeretik lassan felfedezni az ital rétegeit. A díszítésként körbefont petate-szalag, amely a guatemalai kézművességre utal, szimbolikusan is emeli az ital presztízsét.
Ron Zacapa – A prémium rum mestere
A Ron Zacapa márkát 1976-ban alapították, és a guatemalai rumgyártás csúcsa lett. A híres „Casa por encima de las nubes” – azaz „a felhők feletti ház” – nevű helyszínen, 2300 méteres magasságban történik az érlelés. A márka fő rumkészítője, Lorena Vásquez, világszinten elismert mester, aki gondosan válogatja az érlelt rumokat a különböző hordók és évjáratok alapján, hogy létrehozza a Zacapa karakteres és kifinomult ízprofilját.