Online ital rendelés kedvező áron, gyors szállítással!

 

Whiskey, Whisky

Senkinek nem mondunk újdonságot azzal, ha kijelenthetjük hogy manapság az egyik legnépszerűbb égetett szeszesital a whisky vagy whiskey

Keresse megfizethető árú whiskey készletünket, akár 1-2 munkanapon belül átveheti rendelését!

De mi is a whisky vagy whiskey?

Bármelyik írásmódról is beszélünk, számos módon kategorizálhatjuk, de a whisky vagy whiskey minden esetben egy gabonapárlat, amelyet tölgyfahordóban érlelnek. A whisky írásmódot a skót és kanadai márkák, míg a whiskey írásmódot az amerikai és ír lepárlók használják, ugyanakkor érdekesség, hogy az amerikai Maker's Mark a whisky szót használja. Mi a továbbiakban az egyszerűség kedvéért a whisky szót fogjuk használni.

Miként kategorizálhatók a whiskyk?

Mivel számos gabonaféléből készülhet (pl. árpa, rozs, kukorica, búza, árpamaláta, rozsmaláta) whisky továbbá 1 vagy több lepárlóból is származhat az alapanyag, így megkülönböztetünk maláta whisky-t és gabona whisky-t is. A gabona whisky általában több gabona kevert cefréjéből készül. A lepárlók mennyiségétől függően ez lehet single grain vagy single malt, amelyek alapanyaga egyetlen lepárlóból származik továbbá, amennyiben a whisky alapanyaga több lepárlóból származó keverék, blended whisky-nek nevezik.

A whiskyken belül meghatározhatók egyhordós whiskyk (single cask vagy single barrel), ezek a sorozatok 1 hordóból kerültek palackozásra, jellemzően ezeket a sorozatokat a legjobban sikerült érlelésekből válogatják össze. További jellemző lehet a hordóerősségű whisky (cask strenght vagy barrel proof), ebben az esetben a whiskyt érlelést követően nem hígítják, így ezek jellemzően nem is 40%-osra beállított whiskyk.

Magyarországon a legnépszerűbb, legelterjedtebb whiskyk a skót, amerikai és ír whiskyk, azonban egyre népszerűbb a japán whiskyk, amelyek elsősorban a modern skót whiskyből kiindulva alakítottak ki önálló whisky hagyományt a XX. század környékén. 

Érdekesség még, hogy a fahordós érlelés csak a XIX. században jelent meg, és a XX. században terjedt el széles körben, az amerikai törvények szerint a kukoricawhiskyt egyáltalán nem is kötelező fahordóba tölteni, ezzel ellentétben az EU országaiban kizárólag a legalább 3 évig érlelt gabonapárlatokat lehet whisky vagy whiskey néven forgalomba hozni.

Milyenek a whisky árak?

whisky árak széles skálán mozoghatnak az egészen olcsó whiskytől egészen a prémium whisky kategóriáig, ahol az árak a 6 számjegyű kategóriát is elérhetik. No de mi befolyásolja a whisky árait, a jobb whiskyk drágábbak?

Nem feltétlen! Önmagában nehéz értelmezni a "jó whisky" fogalmát, hiszen mindenkinek más az ízlése, ráadásul a whisky ízvilága is rendkívül sokszínű, vannak egészen lágy ízvilágú whiskyk, füstös, erőteljese aromákkal rendelkező whiskyk illetve egyre elterjedtebbek az ízesített whiskyk vagy whiskylikőrök. A whisky íze érlelést követően, palackozva már nem változik. Az egyes termékeink leírásában, ezért igyekszünk iránymutatást adni arra vonatkozóan, hogy milyen ízvilágra számíthat a vásárló, amennyiben nem ismeri az adott terméket. 

No de mégis mi befolyásolja a whisky árakat? Számos szempont befolyásolja, egészen a whisky erőssége, ez lehet 30% vagy akár 50% feletti is, így jelentős jövedéki adó különbség van az áraiban, a gyártó, a fajta, a származási hely, az érlelés hossza. A whisky ára önmagában ráadásul nem határozza meg a whisky minőségét, így nem érdemes e szerint kategorizálni a terméket, érdemes megkóstolni többfélét és ha megtaláltuk a számunkra ideális ízvilágot, fajtát, érdemes több gyártó, akár több termékét kipróbálni, hogy megtaláljuk kedvencünket. 

 


27termék 127