Online italrendelés diszkont áron, gyors kiszállítással! 

Készleten lévő termékeinket saját futárral Budapesten akár 24 órán belül kiszállítjuk!

Whiskey, Whisky

Senkinek nem mondunk újdonságot azzal, ha kijelenthetjük hogy manapság az egyik legnépszerűbb égetett szeszesital a whisky vagy whiskey

Keresse megfizethető árú whiskey készletünket, akár 1-2 munkanapon belül átveheti rendelését!

De mi is a whisky vagy whiskey?

Bármelyik írásmódról is beszélünk, számos módon kategorizálhatjuk, de a whisky vagy whiskey minden esetben egy gabonapárlat, amelyet tölgyfahordóban érlelnek. A whisky írásmódot a skót és kanadai márkák, míg a whiskey írásmódot az amerikai és ír lepárlók használják, ugyanakkor érdekesség, hogy az amerikai Maker's Mark a whisky szót használja. Mi a továbbiakban az egyszerűség kedvéért a whisky szót fogjuk használni.

Miként kategorizálhatók a whiskyk?

Mivel számos gabonaféléből készülhet (pl. árpa, rozs, kukorica, búza, árpamaláta, rozsmaláta) whisky továbbá 1 vagy több lepárlóból is származhat az alapanyag, így megkülönböztetünk maláta whisky-t és gabona whisky-t is. A gabona whisky általában több gabona kevert cefréjéből készül. A lepárlók mennyiségétől függően ez lehet single grain vagy single malt, amelyek alapanyaga egyetlen lepárlóból származik továbbá, amennyiben a whisky alapanyaga több lepárlóból származó keverék, blended whisky-nek nevezik.

A whiskyken belül meghatározhatók egyhordós whiskyk (single cask vagy single barrel), ezek a sorozatok 1 hordóból kerültek palackozásra, jellemzően ezeket a sorozatokat a legjobban sikerült érlelésekből válogatják össze. További jellemző lehet a hordóerősségű whisky (cask strenght vagy barrel proof), ebben az esetben a whiskyt érlelést követően nem hígítják, így ezek jellemzően nem is 40%-osra beállított whiskyk.

Magyarországon a legnépszerűbb, legelterjedtebb whiskyk a skót, amerikai és ír whiskyk, azonban egyre népszerűbb a japán whiskyk, amelyek elsősorban a modern skót whiskyből kiindulva alakítottak ki önálló whisky hagyományt a XX. század környékén. 

Érdekesség még, hogy a fahordós érlelés csak a XIX. században jelent meg, és a XX. században terjedt el széles körben, az amerikai törvények szerint a kukoricawhiskyt egyáltalán nem is kötelező fahordóba tölteni, ezzel ellentétben az EU országaiban kizárólag a legalább 3 évig érlelt gabonapárlatokat lehet whisky vagy whiskey néven forgalomba hozni.

Milyenek a whisky árak?

whisky árak széles skálán mozoghatnak az egészen olcsó whiskytől egészen a prémium whisky kategóriáig, ahol az árak a 6 számjegyű kategóriát is elérhetik. No de mi befolyásolja a whisky árait, a jobb whiskyk drágábbak?

Nem feltétlen! Önmagában nehéz értelmezni a "jó whisky" fogalmát, hiszen mindenkinek más az ízlése, ráadásul a whisky ízvilága is rendkívül sokszínű, vannak egészen lágy ízvilágú whiskyk, füstös, erőteljese aromákkal rendelkező whiskyk illetve egyre elterjedtebbek az ízesített whiskyk vagy whiskylikőrök. A whisky íze érlelést követően, palackozva már nem változik. Az egyes termékeink leírásában, ezért igyekszünk iránymutatást adni arra vonatkozóan, hogy milyen ízvilágra számíthat a vásárló, amennyiben nem ismeri az adott terméket. 

No de mégis mi befolyásolja a whisky árakat? Számos szempont befolyásolja, egészen a whisky erőssége, ez lehet 30% vagy akár 50% feletti is, így jelentős jövedéki adó különbség van az áraiban, a gyártó, a fajta, a származási hely, az érlelés hossza. A whisky ára önmagában ráadásul nem határozza meg a whisky minőségét, így nem érdemes e szerint kategorizálni a terméket, érdemes megkóstolni többfélét és ha megtaláltuk a számunkra ideális ízvilágot, fajtát, érdemes több gyártó, akár több termékét kipróbálni, hogy megtaláljuk kedvencünket. 

 


75termék