Pezsgők
Pezsgő rendelés
A legnépszerűbb Törley és Martini pezsgők egy helyen, kedvező áron, gyors kiszállítással, akár 1 munkanapon belül!
Mit kell tudni a pezsgőről?
A pezsgő jellemzően ünnepi ital, különböző alkalmakat koronázunk meg vele, de népszerű baráti összejöveteleken is, ezt bizonyítja az is, hogy a pezsgő forgalom december magasabb lehet mint az egész év további részében összesen.
A pezsgő a borok további érlelésével jön létre, amely folyamat a palackban történik, így a végeredmény egy kellemesen szénsavas ital. Alapvetően megkülönböztetünk száraz pezsgőt és édes pezsgőt is, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő ízvilágot, ugyanakkor egyre népszerűbbek a különlegesebb rosé vagy vörösbor alapú pezsgők is. Gyakori tévhit még a borhoz hasonlóan, hogy az édes bor vagy édes pezsgő rossz minőségű, csakis szárazat javasolnak fogyasztani. Az alacsony minőségű, olcsóbb termékek esetén valóban elnyomhatja a magas cukortartalom a nem túl kellemes ízt, ugyanakkor számos minőségi édes pezsgő is elérhető a piacon, ilyen például a Martini Asti és a Cinzano Asti is.
Ahogy már említettük, a pezsgő gyakorlatilag a bor további érlelésével jön létre, így a pezsgők esetén is ugyanazokat a szabályokat érdemes figyelembe venni, mint a bor választása esetén is. Érdemes több gyártó több termékét megkóstolni és a az ízlésünknek legmegfelelőbb tételt megtalálnunk. Nehéz feladat ez, hiszen a borokhoz hasonlóan a pezsgők esetén is jelennek meg új szereplők, új ízek, így mindig találhatunk valamilyen újdonságot is.
Jelenleg továbbra is az édes pezsgők dominálnak, ha szereted az édes ízeket akkor számodra is javasoljuk megkóstolni a Martini Asti pezsgőt vagy akár a Törley Fortunát, de ha szeretnél egy kicsit erősebb pezsgőt inni, maradva az édes vonalon, a Törley Charmant Doux is kiváló ár-érték arányt képvisel, ezért rendkívül népszerű pezsgő.
Annak érdekében, hogy a legkisebbek is velünk ünnepelhessenek, kínálatunkban megtalálható a kölyök pezsgő is, amely alkoholmentes, pezsgős palackba töltött, szénsavas üdítőital, így a gyermekek is átélhetik a pezsgőzés élményét
De honnan is ered a pezsgő története, hogyan készült az első pezsgő?
A szénsavas bort már régóta ismerik Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított. Az első pezsgőt 1670 és 1715 között dom. Pierre Pérignon a hautvillers-i Szent Benedek rendi apátság pincemestere készítette. Az első pezsgőt úgy készítették, hogy a bor palackozását követően parafadugóval zárták le az üveget, majd ezt viaszba mártott drótkengyellel erősítették rá. Ugyan eredetileg titokban tartották az elkészítés módját, de a XIX. századra már egész Európában készítettek pezsgőt.
A pezsgőkészítés csak a parafadugó XVII. századi feltalálásával együtt jöhetett létre, Dom Pérgignon az erjedésben lévő bort palackozta, majd parafa dugóval lezárta. 15 hónapig tartó finomseprős érlelést követően a seprőt eltávoltították, mégpedig úgy, hogy a fejjel lefelé fordított palackot óvatosan megnyitották, a dugó óvatos kihúzásával a szénsavnak köszönhetően kilövelt a palackból, ezt az eljárást hívják "degorgement"-nak.
Milyen pezsgő kategóriákat sorolunk be cukortartalmuk alapján?
- „brut nature”, „naturherb”, „bruto natural”, „pas dosé”, „dosage zéro”, „dosaggio zero”: a cukortartalom kevesebb mint 3 g/l (a másodlagos erjesztéshez egyáltalán nem adható cukor)
- „extra brut”, „extra herb”, „extra bruto”: 0-6 g/l
- „brut”, „herb”, „bruto”: kevesebb mint 12 g/l
- „extra dry”, „extra trocken”, „extra seco”: 12-17 g/l
- „sec”, „trocken”, „secco”, "dry", „asciutto”, 17-32 g/l
- „demi sec”, halbtrocken", „medium dry”: 32-50 g/l
- „doux”, „mild”, „dolce”, „sweet”, „dulce”, „doce”: több mint 50 g/l