Baileys Eredeti krémlikőr 0,7l 17%
Gilbeys of Ireland szeszfőző cég állítja elő a Baileys ír whiskylikőrt. A Bailesy Original Irish Cream a világ legnépszerűbb likőrje, nem is csoda, hiszen egy egyedülálló ír krémlikőr, a háromszorosan desztilált ír whisky és a friss tejszín házasítása egy finom, krémes, karamellás ízvilágú elegyet alkot, vaníliás és kakaós ízjegyekkel. 17%-os alkoholtartalma kellemesen lágy krémlikőrré teszi.
A Baileys különlegessége, hogy a benne lévő alkohol nagy része a tejsavó bakteriális erjesztésével készül.
Fogyasztását magában, jégre töltve vagy akár kávéval, desszertként is javasoljuk, ideális lehet tejszínes koktélokhoz.
Tej tartalma miatt, ne keverjük citrusos vagy savas jellegű italokkal.
Baileys receptje titkos, azonban az alábbi összetevői feltüntetésre kerültek:
Víz, Gabonaszesz, Tejszín, Cukor, Aroma
Baileys allergén információ: Tejet tartalmaz!
Száraz, hűvös helyen tárolandó, lezárt állapotban, megfelelő hőmérsékelten, akár két évig is tárolható.
Baileys tápanyag tartalma 100 ml termékben:
Energia: 314 kcal/ 1315 KJ
Zsír (ebből telített zsír): 13,6g (8,5g)
Szénhidrát (ebből cukrok): 21,7g (18g)
Fehérje: 2,8g
Só: 0,2g
Forgalmazó:
Zwack Unicum Nyrt.
1095 Budapest, Soroksári út 26.
A Baileys története:
A Baileys története egészen 1974-ig nyúlik vissza, amikor az egyik legnagyobb ír szeszipari gyártó veszteségessé vált, az amerikai whikey gyártás felfutásával érkező jelentősen növekvő kínálat miatt, így az import whiskyre is kisebb kereslet volt. Ennek következményeként nagyobb whisky készlet maradt a gyártó raktáraiban, amelynek értékesítésére új módszereket kellett találnia.
A Baileys receptjét Thomas Edwin Jago alkotta meg, aki először jött rá arra, hogyan lehet alkoholtartalmú szeszesitalt keverni tejszínnel úgy, hogy azok ne csapódjanak ki (A különböző üzemekből származó tejszínt és ír whiskyt, finomított növényi olajat tartalmazó emulgeálószer segítségével homogenizálják). Ehhez szükség volt a modern, fejlett technológiára is, ugyanakkor a végső alaprecept olyan jól sikerült, hogy azóta is változatlan. Természetesen a likőr legelső változata borzalmasra sikerült, ezért cukor és kakaó hozzáadásával javítottak a recepten.
A Baileys eredeti krémlikőr akkora sikert aratott, hogy azóta számos ízben készült, mint például az epres, Red Velvet, karaméllás, sós-karamellás, kávés, csokoládés, de készült belőle laktózmentes változat is.
A Baileyst 2007 óta a Diageo gyártja, a dublini üzem jelenlegi éves termelése meghaladja a 80 millió palackot. A világ 180 országába exportálják, a legnagyobb nemzetközi vásárlója Amerika. A likőr népszerűségét jól mutatja, hogy az elkészítéséhez évente több, mint 250 millió liter tejet használnak fel, melyet egy 2015-ös jelentés szerint 1500 ír farm 40 000 tejelő tehénétől szerzik be. Népszerűségére újabb bizonyíték, hogy több érmet is nyert a San Francisco World Spirits világversenyen, mint bármelyik versenytársa.